Skapar nya möjligheter för kroppsnära teknik

Team LumeoTech

LumeoTechs fästteknologi skapar oändliga möjligheter för kroppsnära teknik. Snart kommer deras teknik inte bara kunna fästa på tyg – utan även direkt på huden.

Om du driver ett företag som utvecklar en bärbar elektronikprodukt, en wearable, kommer du med stor sannolikhet stöta på ett dilemma. Hur ska dina användare bära din produkt? De vanligaste svaren blir då via ett armband. Men hur många armar har vi? Det är här LumeoTech kommer in i bilden.

Textil, hår, päls och snart även hud

Teamet, med Leo Wu och John Holmgren i spetsen, har utvecklat innovativa fästlösningar som gör det möjligt att fästa bärbara teknikprodukter på helt nya sätt – på textil, hår, päls och snart även direkt på huden. För produktbolagen som vill fästa sin teknik öppnar detta upp en rad nya möjligheter. Du är du inte längre begränsad till två handleder eller kanten av ett plagg för att fästa ett chip. Och du är inte längre begränsad till en obekväm strap som dina kunder måste bära.

– Som ett bolag som tillverkar en wearable betyder det också att du kan få tillgång till nya datapunkter där du kan samla in data, säger medgrundaren och VD:n Leo Wu.

LumeoTechs fästmoduler har formen av små runda knappar, som med ett enkelt tryck kan fästas på tyg genom att en tunn ståltråd greppar tag runt fibrerna och skapar ett tillfälligt stygn. Tekniken kan sättas fast på baksidan av allt från kameror och ficklampor till hälsosensorer och personlarm.

Möjligheter inom rymdindustrin

LumeoTechs teknik skapar möjligheter även inom rymdindustrin. Teamet har redan hunnit avsluta ett projekt med NASA. Samarbete har också etablerats med aktörer i USA som inriktar sig på ”smarta textilier” med fibrer som leder ström, rymddräkter med hälsosensorer, stimulering och vaddering och uppblåsbara rymdbaser med ”smarta” tygväggar.

Våren 2022 antogs teamet till rymdinkubatorn ESA-BIC som vi på Innovatum Science Park är med och driver. Inspirationen till att kunna fästa sin teknik direkt på huden fick teamet efter ett samtal med austronauten Christer Fuglesang, då han berättade hur obekvämt det är att ha sensorer fastsatta på kroppen och vara uppkopplad mot maskiner.

Mer läsning: "LumeoTech får fäste i rymden"

Kontakt LumeoTech

Leo Wu, VD och medgrundare
leo@lumeotech.com
073 - 730 70 96
www.lumeotech.com