Grön och blå näring möts på Ödevata gårdshotell
Två dagar i Småland gav nya perspektiv på hur grön och blå näring kan mötas. Under en studieresa arrangerad av…
2025-10-10
Senast uppdaterad: 2025-10-14 11:46
Från hav och sjöar till odlingar längs kusten – den svenska sjömaten rymmer stora möjligheter. Med Sjömatens dag vill initiativtagarna skapa en dag att samlas kring, där vi tillsammans hyllar den blå maten och påminns om vilken roll den kan spela i framtidens hållbara livsmedelssystem.
I många andra länder uppmärksammas redan International Seafood Day den 19 oktober. Nu är det dags för Sverige att göra detsamma – på vårt eget sätt.
På Innovatum Science Park arbetar vi med att stärka den blå bioekonomin, där sjömat är en viktig pusselbit i omställningen mot mer hållbar livsmedelsproduktion. Under veckan fram till Sjömatens dag bjuder vi därför på inspiration och recept via vår kanal Blå bioekonomi på LinkedIn.
Läs mer om initiativet och ta del av aktiviteter runt om i landet på Sjömatsframjandets webbsida.
Vecka 42 uppmärksammar vi Sjömatens dag med fokus på svensk, hållbar sjömat.
Följ Blå bioekonomis LinkedIn-kanal där vi denna vecka delar recept som lyfter råvaror från havet – från tångomelett till sjögryta med blåmusslor. Du kan också ladda ner alla recept samlade i en PDF.