Smart omställning
Projektet ska stärka tillverkande företags hållbara konkurrenskraft. Öka innovationsförmågan och resurseffektiva cirkulära lösningar för ett klimatsmart och hållbart samhälle. Vill…
Hanna Lauste & Linn Rosenqvist
Hälften av världens befolkning har mens. Ändå är ämnet tabubelagt och tillgången till mensskydd undermålig. Det vill barndomsvännerna Linn Rosenqvist och Hanna Lauste ändra på. Genom sin startup Herbox tillgängliggör de gratis mensskydd på skolor och arbetsplatser med visionen om att öka jämställdheten och göra mensskydd lika tillgängligt som toalettpapper. Herbox mensskyddsdispenser finns redan på fler än 1000 toaletter hos omkring 150 verksamheter och internationell expansion är på gång. VD:n Hanna Lauste tog nyligen plats på Göteborgspostens maktlista för 2022 över personer som klivit fram och påverkat livet för alla göteborgare.
Cecilia Larsson
Hälften av alla kvinnor får problem med ryggen i samband med graviditet och förlossning. Ryggproblem i stort kostar samhället 19 miljarder kronor per år och är en av de främsta orsakerna till sjukskrivning idag. Genom att erbjuda ergonomiska produkter till föräldrar vill Cecilia Larsson förbättra deras hälsa och minska samhällskostnaderna: ”Jag vill förbättra arbetsmiljön i hemmet”. Den ergonomiska vaggan iRock är Bebb Babys första produkt, men visionerna sträcker sig längre än så. Cecilia jämför sin första innovation med en låt tillhörande ett komplett album med så kallade ”föräldravänliga produkter” eller ”parent friendly products” – PFP. Konceptet kan ses som en blinkning till alla barnsäkra produkter.
Emma Lundgren
Med över 12 000 barnfoton oorganiserade i mobilen väcktes en affärsidé hos BVC-sköterskan Emma. Genom appen Childlife hjälper hon nu föräldrar att samla bilder, minnen och dokumentation kring barnets utveckling. Appen fungerar även som digital BVC-bok och innehåller tips kring föräldraskapet. Emma är själv fyrabarnsmamma och i sitt arbete som distriktsköterska på BVC har hon följt familjer på nära håll under många år. Erfarenheterna har hon använt i utformningen av appen. Appen utvecklas löpande och Emma har knutit upp en rad spännande samarbetspartners - däribland Baby Björn, Lindex och Lekia.
Hanna Dahl
Insulin är ett väldigt temperaturkänsligt läkemedel och som diabetiker är det svårt att ha koll på vilka temperaturer medicinen utsatts för. Bara i Sverige slängs det varje år omkring 60 000 dyrbara ampuller i tron om att medicinen inte är brukbar. InsulinSaver är en produkt som hjälper diabetiker att ha koll på temperaturen på sin medicin var de än befinner sig.
Under en tågluff 2017 lämnade medgrundaren Hanna Dahl allt sitt insulin i en kyl på ett hotellrum i Italien. Några dagar senare, efter att hon fyllt sina sprutor med insulinet, började hennes blodsocker stiga. I tron om att hon hade en infektion på gång började hon höja sina doser. Hanna blev succesivt sämre och sämre, hon kände sig uttorkad, hade huvudvärk, illamående och yrsel. När hon var uppe i dubbla doser insulin, men fortfarande hade högt blodsocker, började hon och hennes resepartner fundera på om insulinet kan ha blivit påverkat i kylen? Det visade sig att kylens termostat inte fungerade som den skulle. Med en InsulinSaver hade Hanna fått en indikation på att insulinet utsatts för en för låg temperatur innan hennes kropp hade blivit lidande.
Jessica Schädlich & Cia Wedberg
Esmergot utvecklar naturlig, ekologisk och handgjord hudvård för häst och hund. Tillverkad i Sverige med kärlek och omtanke om djur, miljö och mänskligheten. Esmergots motto är att det du använder på djurens hud ska vara så hälsosamt i alla val av ingredienser att du likaväl kan ha den på din egen. Huden är det största organet. Det vi tvättar eller smörjer in den med absorberas och tas upp i blodomloppet som sedan påverkar allt från organ till varje liten cell. Det går sedan ut i våra avlopp och påverkar miljön runtom oss bland annat sjöar, stallar och betesmarker.
Nathalie Berezina
Norbite, med Nathalie Berezina i spetsen har patenterat en teknik där plastätande larver används för att bli av med avfall och samtidigt fungera som näringsrik mat. Runt 100 larver konsumerar en plastpåse på omkring ett dygn. I slutet av processen är plasten borta och i stället ersatt med högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som livsmedel, till foder och i ekologiskt jordbruk.
Norbite är sedan 2021 en del av rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park är med och driver. Nathalies lösning har nämligen stor potential att göra skillnad även i rymden när det kommer till mat- och avfallsutmaningar. I rymden är cirkularitet en absolut nödvändighet, särskilt vid långa rymdresor. Hantering av fast avfall och återanvändning är obligatoriskt. Ändå är plastavfall extra svårt att hantera i rymden på grund av dess kemiska mångfald och fysiska egenskaper. Att göra det möjligt för besättningen att bli självförsörjande med mat är också av hög vikt.
Prarthanaa Khokar
Fureho, med Prarthanaa Khokar som VD och medgrundare, har utvecklat ett lättviktigt och hållfast 3D-kompositmaterial som ersätter tunga metaller och kan spara mångmiljonbelopp inom rymdindustrin. Det tredimensionella kompositmaterialet har testats inom bland annat motorsport och flygindustrin. I rymden ska det kunna ersätta vissa metalldelar i satelliterna och minska vikten med upp till 50 kilo per kommunikationssatellit. Det skulle innebära en stor positiv miljöpåverkan och en kostnadsbesparing på cirka 1 - 2,3 miljoner euro per satellit.
Prarthanaa med team är sedan 2020 del av rymdinkubatorn ESA-BIC som Innovatum Science Park är med och driver.
Therese Albinsson
MedQdoc förser medicintekniska företag med en förenklad mjukvarulösning för kvalitetsledning som är redo att användas direkt. Mjukvarulösning guidar kunderna snabbt och effektivt genom kvalitetsprocessen så att det kan uppfylla de regulatoriska kraven för sina medicinteknisk produkter och komma snabbare till marknaden. Idén kom när Therese hos en kund ännu en gång stötte på ett pappersbaserat och tungrott kvalitetsledningssystem, som hindrade, snarare än att hjälpa, företaget.